24 Οκτωβρίου 2009

TI EINAI TA LUDENS LABS;


Τα LUDENS LABS είναι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ και δημιουργήθηκαν από την επιθυμία μας να μάθουμε και να εκφραστούμε παίζοντας. Ο Ολλανδός ιστορικός και φιλόσοφος Johan Huizinga [1872–1945] έπλασε τον Homo Ludens - πριν από αυτόν είχαν πλαστεί οι Homo Ergaster, Homo Habillis, Homo Erectus και Homo Sapiens, μετά από αυτούς ήρθε ένας Gianni Rodari και ένας John Nash να μας μιλήσουν ο καθένας με τον τρόπο του για θεωρίες παιχνιδιών. Ο πολιτισμός, έγραψε o Huizinga, γεννιέται από την έμφυτη στον άνθρωπο τάση να παίζει και οι διάφορες πολιτισμικές μορφές, από το δίκαιο και τη φιλοσοφία ως την ποίηση, την πεζογραφία και την τέχνη μπορούν να κατανοηθούν ως εκδηλώσεις ή μεταμορφώσεις της θεμελιώδους ανθρώπινης ορμής για το παιχνίδι. Κακώς ξεχάσαμε τον Homo Ludens. 2009, καιρός να τον θυμηθούμε.

Τα LUDENS LABS είναι ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ ΣΥΝΘΗΜΑ και επινοήθηκε από την ανάγκη μας να φωνάξουμε πως μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα με τους τρόπους που εμείς θέλουμε και όχι με τις μεθόδους που μας υπαγορεύονται. Έτσι λέμε να γράψουμε χωρίς συνταγές, να δούμε χωρίς να μας δείχνουν την κατεύθυνση, να ακούσουμε χωρίς να περιμένουμε, να γευτούμε για να χαρούμε, να γελάσουμε χωρίς να μας γαργαλίσουν, να βρεθούμε για να συναντηθούμε, να μιλήσουμε χωρίς υπεκφυγές, να πιούμε παρέα έναν καφέ, έστω. Με δυο λόγια λέμε να παίξουμε χωρίς ζαβολιές, δηλαδή οι άσσοι να ριχτούν όλοι στο τραπέζι και με δυο λόγια παραπάνω λέμε πως κάπως έτσι θέλουμε να καλοπιάσουμε την έκπληξη για να ξεμυτίσει.

Τα LUDENS LABS είναι ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ των καθημερινών διαδρομών μας και δημιουργήθηκαν από την πεποίθηση πως η γεωγραφία γράφεται πρώτα από εμάς κι ύστερα από τους γεωγράφους. Ζητάμε συγνώμη από την Επιστήμη αλλά είναι καιρός να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Δεν μας αρέσει να μας μελετούν, κατηγοριοποιούν, αναλύουν, περιγράφουν, προσδιορίζουν, συνοψίζουν, παρουσιάζουν, κουβεντιάζουν -νισάφι πια- και λέμε να μελετήσουμε τις καταστάσεις μόνοι μας. Τί στο διάβολο τα μάθαμε τα γράμματα; Η έκπληξη λοιπόν -ως ενδεχόμενο να προκύψει αυτή από νέες καταστάσεις- είναι το θέμα που θα μελετάμε εδώ από χίλιες μεριές σοβαρές και αστείες - take your time to think about it.

Τα LUDENS LABS είναι ΠΕΙΡΑΜΑ που το ξεκίνησαν πρώτοι οι οιωνοί και ζητάει να επιβεβαιώσει τις βάσιμες υποψίες μας για τα πολύτιμα ευρήματα που κρύβονται κάτω από τη στεγνή μας άμμο. Δεν χανόμαστε στην ποίηση, don’t worry. Ένας μικρός χώρος στο Κέντρο της πόλης –Διδότου34- που μεταμορφώθηκε από θρίλερ σε κωμωδία μόλις μέσα σε λίγες μέρες αφού πολλοί καλοί έβαλαν από ένα χεράκι, είναι πια ένας ανοιχτός τόπος πειραματικής συναναστροφής – πρίν από εμάς σε αυτό το χώρο πουλιόντουσαν ταινίες τρόμου. Τώρα εμείς ενθαρρύνουμε την προσέλευση για ξενάγηση, παροτρύνουμε για διαβάσματα από τη Δανειστική μας Βιβλιοθήκη που στήνεται μέρα με τη μέρα στα ράφια της σκάλας –αλήθεια, όποιος έχει βιβλία που τάχει μάθει απέξω ας τα φέρει εδώ να τα διαβάσουμε κι εμείς- επιδοτούμε τη διάθεση για καφέ και τσάι διαθέτοντας βραστήρα, καφετιέρες, ποτήρια, φλιτζάνια, κουτάλια και βουτήματα, προωθούμε το άραγμα στο πατάρι μας για κρυφτό και ηρεμία και συνεχίζουμε να δουλεύουμε κάνοντας υποθέσεις για λογαριασμό σας.

Τα LUDENS LABS είναι ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ και ξεκίνησε από την επιθυμία μας να αποδείξουμε πως η Γιορτή στήνεται κυρίως από το Κέφι. Τι είναι η Γιορτή; Tί είναι το Κέφι; Α, λοιπόν: Το Κέφι είναι δημιουργικό συναίσθημα το οποίο ανιχνεύεται πέρα από τις περιοχές της σοβαρoφάνειας, της πολεμικής και του ανταγωνισμού, δηλαδή στις περιοχές του ονείρου, της ελαφρότητας, της μαγείας, της γοητείας, του γέλιου, του αινίγματος, της άμιλλας, της αμφισβήτησης, της ψυχαγωγίας, της τελετουργίας και της ειρήνης, με δυο λόγια, το Κέφι βρίσκεται στην περιοχή του Παιχνιδιού. Εκεί η Γιορτή γίνεται δημιουργική έκφραση που σκάει με πολύχρωμο θόρυβο. Τα Παιχνίδια των LUDENS LABS παίζονται σε περιοχές ειρήνης, δηλαδή σε συναθροίσεις όπου η παρεξήγηση, η προσβολή, η αιδώς, η κακία, η ιδιοτέλεια και άλλα συναφή δεν χωράνε. Σε αυτό το πνεύμα στα LUDENS LABS οργανώνονται συνεδρίες, εργαστήρια, αγώνες, λέσχες, κουβέντες, ανταλλαγές, εκθέσεις και άλλες καταστάσεις.

Ας παίξουμε λοιπόν.
Και παίζοντας ας μάθουμε, ας εκφραστούμε, ας δημιουργήσουμε, ΑΣ ΖΗΣΟΥΜΕ.

ΔΙΔΟΤΟΥ 34 - 2110108404 - 6947544423