8 Φεβρουαρίου 2009

ΣΤΟΝ HOMO LUDENS ΑΞΙΖΕΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ



Τα LUDENS LABS είναι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ και δημιουργήθηκαν από την επιθυμία μας να κατορθώσουμε να εκφραστούμε παίζοντας. Δεν πρόκειται για ένα αστείο αν και γελάμε συχνά με τις προσπάθειές μας, πρόκειται για μια προσπάθεια να πείσουμε πως η έκφραση είναι ένα παιχνίδι του νού και της ψυχής και πως αυτό το παιχνίδι είναι που παράγει αυτή τη λέξη που η σοβαροφάνεια την έστειλε σε αδιέξοδα, τον Πολιτισμό μας. Ο πολιτισμός, έγραψε ο μεγάλος Ολλανδός ιστορικός και φιλόσοφος Johan Huizinga [1872 – 1945]  γεννιέται από την έμφυτη στον άνθρωπο τάση να παίζει και οι διάφορες πολιτισμικές μορφές, από το δίκαιο και τη φιλοσοφία ως την ποίηση, την πεζογραφία και την τέχνη μπορούν να κατανοηθούν ως εκδηλώσεις ή μεταμορφώσεις της θεμελιώδους ανθρώπινης ορμής για το παιχνίδι.

Ο Johan Huizinga έπλασε τον Homo Ludens - πριν από αυτόν είχαν πλαστεί οι Homo Ergaster, Homo Habillis, Homo Erectus και Homo Sapiensμετά από αυτούς ήρθε ένας Rodari και ένας Nash να μας μιλήσουν ο καθένας με τον τρόπο του για θεωρείες παιχνιδιών.

Κακώς ξεχάσαμε τον Homo Ludens.  2009, καιρός να τον θυμηθούμε.

Δοκιμάζουμε παίζοντας να γράψουμε μυθιστόρημα, νουβέλα, διήγημα, κινηματογραφικό σενάριο.  Δοκιμάζουμε παίζοντας να γράψουμε ιστορίες με παιδιά Τρίτης, Τετάρτης, Πέμπτης και Έκτης δημοτικού.  Δοκιμάζουμε παίζοντας να διαβάσουμε κείμενα γνωστών συγγραφέων τονίζοντάς τα με χίλιους διαφορετικούς τρόπους.

Το παιχνίδι, πίστευε ο Johan Huizinga και πιστεύουμε κι εμείς, είναι ένα πέρασμα από την πραγματική ζωή σε μια σφαίρα δραστηριότητας με εντελώς δική της διάταξη. Κι όπως κάθε παιδί έχει απόλυτη επίγνωση ότι γίνεται κάτι στα ψέμματα ή στα αλήθεια, έτσι και κάθε ενήλικας.

Ένας πατέρας βρήκε τον τετράχρονο γυιό του να κάθεται μπροστά σε μια σειρά καρέκλες παίζοντας το ΤΡΑΙΝΟ.  Κι όπως τον αγκάλιασε, ο μικρός του είπε, μη φιλήσεις τη μηχανή μπαμπά, γιατί τα βαγόνια δεν θα πιστεύουν πως είναι αληθινή.

Ας παίξουμε!

Και παίζοντας ας μάθουμε, ας εκφραστούμε κι ας δημιουργήσουμε.

Μυθιστόρημα, Νουβέλα, Διήγημα - με τη Βίκυ Θεοδωροπούλου

Συγγραφή Σεναρίου - με τον Χάρη Μιχαλογιαννάκη

Παιχνίδια Γραφής για Μικρούς Συγγραφής - με την Έλενα 
Μαρούτσου


LUDENS LABS – ΔΙΔΟΤΟΥ 34 – ΑΘΗΝΑ - 6 9 4 7 5 4 4 4 2 3