9 Σεπτεμβρίου 2009

ΛΕΣΧΕΣ LUDENS ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ 09-10

Πέπλο μυστηρίου κάλυπτε μέχρι εχθές τις λέσχες ανάγνωσης που πρόκειται να αρχίσουν τον Οκτώβρη στα Ludens Labs. Έρευνα όμως που διενεργήθηκε έφερε στο φως τα παρακάτω αδιάσειστα στοιχεία: Οι συναντήσεις των μελών θα γίνονται μια φορά το μήνα στη γνωστή γιάφκα της Διδότου. Εκεί θα ανακρίνονται κατά αντιπαράθεση δυο δυο τα βιβλία, για να ομολογήσουν τι θέλει να πει ο ποιητής. Τα δίδυμα βιβλία μπορεί αν είναι δυο νουβέλες, ένα μυθιστόρημα κι ένα διήγημα, ένα δοκίμιο και μια συλλογή ποιημάτων, εξαρτάται από τα κέφια του ανακριτή, δηλαδή εμού.

Στην πρώτη μας συνάντηση, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ευελπιστώ να ανακρίνουμε παρέα την Ανάκριση του Ηλία Μαγκλίνη και το Ξενοδοχείον Ίρις της Γιόκο Ογκάουα. Θα μιλήσουμε για τον πόνο, την ενοχή, την ηδονή και την εξάρτηση και θα παίξουμε τραβώντας τα νήματα που συνδέουν αυτά τα τέσσερα μέλη της μαριονέτας που λέγεται θύτης-θύμα. Σε κάθε συνάντηση θα ορίζουμε τα βιβλία που θα αποτελούν το δίπολο της επόμενης. Συχνά, όταν εμπλέκονται σύγχρονοι συγγραφείς, θα τους καλούμε στο παιχνίδι μας. Άλλοτε μπορεί να διαλέγουμε δυο αναγνώστες από τις λέσχες να υποδυθούν τους συγγραφείς και να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τα εν λόγω βιβλία τους. Ο καθένας θα μπορεί να φέρει στις συναντήσεις μας κάτι σχετικό με το θέμα που θα έχει προεξαγγελθεί: μια είδηση, ένα τραγούδι, μια εικόνα ή κάτι που σκέφτηκε ή έγραψε ο ίδιος.

Εν ολίγοις θα περπατήσουμε την απόσταση που χωρίζει τον αναγνώστη από το συγγραφέα όχι για να την καταργήσουμε αλλά για να την απολαύσουμε.

Κ α λ ή   α ρ χ ή 

 Έλενα Μαρούτσου Σεπτ.09

ΛΕΣΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ 7ΜΜ-9ΜΜ